Fågeltämjaren

Andra delen av fyra i serien Legenden om ögonstenen

Med Pärlfiskaren fördes läsaren ner i havsdjupen bland sjungande pärlor, gormkrabbor och roshajar. Nu kommer uppföljaren Fågeltämjaren, som med samma fasta berättargrepp tar oss till nya och mycket mörkare landskap.
Miranda och Syrsa befinner sig i Lydias hus i den norra hamnstaden som förbereder sig för vintern. Med samma skicklighet som Miranda dök efter pärlor, klättrar hon nu högt uppe i smaragdkronorna där hon träffsäkert svingar sin yxa. Men vintern kommer tidigt och med vintern onda krafter, som snart har staden i sitt grepp. Dagskatornas beteende tycks förändrat och snart attackerar de i flock. När Iberis med det vita håret dyker upp har den vänliga staden förändrats till oigenkännlighet.

Pärlfiskaren belönades med Runeberg Junior-priset 2018 och är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. I Fågeltämjarenfår berättelsen en stark och vacker fortsättning.

Recensioner:

”Det lugna tempot varar en bra bit in i Karin Erlandssons nya fantasyroman, men när det väl tar fart bär det av utav helsike. Författaren är inte rädd för att ta i så att det farliga känns otäckt på riktigt.
Spänningsintrigen är ändå inte allt. Erlandsson inflikar skickligt sagor och melodiösa sånger som först ter sig nonsensartade men vars fördolda innebörd småningom avslöjas. De fantasifulla påhitten ger berättelsen lyster och djup. Särskilt snillrika är de nya djurarterna piggsniglar och pirar som ledigt infogas i handlingen.
De korta, kärnfulla kapitlen inbjuder till högläsning.”

Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

Annons