Pärlfiskaren

 

Vinnaren i barnbokstävlingen Berättelsen är bäst!

Nominerad till Runeberg Junior-priset 2018

Miranda är den skickligaste pärlfiskaren av alla. I den här berättelsen sveps vi med henne ner i djupen, in i en värld där pärlor sjunger på havets botten, med gormkrabbor och, om det vill sig illa, roshajar.
Miranda hittar de vackraste pärlorna i djupen och vet att ögonstenen, den mytomspunna och värdefullaste pärlan, kan bli hennes. Men vad ska hon ta sig till med Syrsa, barnet hon tvingas göra sällskap med? Syrsa som pladdrar och som inte ens kan dyka utan att röra upp sand!
Karin Erlandsson för oss till ett främmande men alldeles självklart land med nya ljud, smaker och dofter. Hon berättar en betagande historia om längtan, begär och vänskap, om vad som egentligen är viktigt i livet.
Pärlfiskaren är en äventyrsberättelse för barn- och ungdomar, eller varför inte för vuxna.
Illustrationer av Tuuli Toivola.

 

Recensioner:

”Erlandsson väver med skicklighet och fantasi en berättelse som håller läsaren fången. Detaljerna är klara och mustiga. Frans Erlandsson har bidragit med namn som smaragdkronor, gormkrabbor och havsmonstren roshajarna.
/—/
Pärlfiskaren är en resa i både riktiga och filosofiska djup som böljar och lyser. Trots att miljöerna är bekanta fantasytrakter har berättelsens kristallklara vatten och glittrande pärlor en ovanlig fräschör och lyster.
Alla vänner av tänkvärda läsäventyr borde få möta den enarmade pärlfiskaren Miranda!”

Anna Dönsberg, Svenska YLE

 

”Erlandsson behärskar elementen med bravur. Ledigt och självklart låter hon berättelsen bölja fram. Den är fyllig i sin beskrivning av de närmast mytiska landskapen. Den är skarpsinnig och avklarnad. Har sug.
/—/
Karin Erlandssons barnroman har ett brett och självklart tilltal, den växer utöver den traditionella äventyrsromanens breddar genom att utmana konventionerna, samtidigt som användningen av genregrepp är innerligen stilig. Det här är ett efterlängtat startskott för en återkomst till barnromanen och högläsningsboken som följer upp en finlandssvensk barnlitterär tradition på allra bästa sätt.”

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

 

”Jag skulle kunna säga att jag köpte den till barnen men så är det ju inte. Jag köpte den till mig själv och tyckte väldigt mycket om den.”

bokhuset.ax

 

”Karin Erlandssons prosa är så medryckande och virtuos att jag redan efter ett par sidors läsning blir alldeles lugn inombords. Det känns att den här berättaren är att lita på. Att det bara är att luta sig tillbaks, dras med, njuta och läsa vidare.”

Maria Lassén-Seger, Nya Åland

Annons